Article

0

Collaborate or Surrender? It’s Time Your Business Considers ChatGPT

The power of artificial intelligence (AI) has proven to be a real milestone in current technology. ChatGPT is a good case in point, with its awesome ability to generate text, integrate systems and more in no time. Love it or hate it, it’s time to think carefully about how its light-speed abilities might help you in some of your business operations.

Article

2

Digital Marketing Solution: Enjoy Cash Flow-Friendly Marketing

Whether you’re just getting started as an entrepreneur or looking to grow your thriving business, creating your own digital marketing campaign can prove a challenge, especially in terms of cost, time and expertise. Fret not, as Digital Marketing Solution from Unifi Business is here to ramp up your marketing plan!

Article

0

Festive Sales: How to Encourage the Buying Power of Your Customers

Thank goodness for online platforms and e-commerce! These digital services give you the freedom as a business owner in running your business. In that same vein, how about paying it forward for your customers? Give them more freedom in how they spend and interact with your enterprise with a few simple ways.

Article

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

Digitasi
Teknologi
Kewangan
Sumber Manusia

31 Jan 2023 • 3 min read

Banyak diskaun eksklusif ditawarkan hanya untuk ahli UBC berdaftar. Memang berbaloi! 

 

Para peniaga yang melanggan mana-mana pakej perniagaan Unifi Business berpeluang menerima banyak faedah yang dapat meningkatkan keberkesanan perniagaan yang dimiliki. Contohnya, mereka boleh menikmati pelbagai solusi perisian perniagaan yang ditawarkan di Unifi Business Club (UBC). 

 

Perisian-perisian tersebut bukan sahaja menjanjikan penjimatan kos, bahkan mampu meluaskan capaian terutamanya bagi perniagaan yang dimiliki oleh usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). 

 

Menarik, kan? Jom ketahui dengan lebih lanjut! 

 

Swingvy 

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

Swingvy ialah perisian yang berfungsi untuk menyusun atur sistem operasi sumber manusia secara dalam talian agar pengurusan tenaga kerja sesebuah syarikat dapat diseragamkan dan berjalan dengan lebih lancar. 

 

Antara keistimewaan yang ditawarkan oleh Swingvy ialah pengurusan cuti pekerja, pengurusan gaji (payroll) serta catatan masa dan kehadiran pekerja. Ia membuka peluang baru kepada pihak pengurusan untuk memantau dan menguruskan hal yang berkaitan dengan kebajikan pekerja secara sistematik. 

 

Pengguna juga boleh memuat turun aplikasi mudah alih Swingvy melalui telefon pintar. Aplikasi ini bertindak sebagai hab sehenti bagi memudahkan para pekerja mendapat akses kepada maklumat yang tepat daripada pihak pengurusan sumber manusia. Dengan pelaksanaan sistem pengurusan syarikat seperti Swingvy, sudah tentu banyak kos yang dapat diminimumkan. 

 

Sehingga kini, Swingvy telah membantu banyak syarikat ternama tempatan untuk mewujudkan sistem pengurusan sumber manusia yang lebih cekap. 

 

Rebut promosi eksklusif Swingvy untuk ahli UBC! Klik pautan ini sekarang. 

 

Financio 

 

Financio ialah perisian yang direka khas untuk memenuhi keperluan peniaga masa kini. Ia sesuai untuk kegunaan usahawan PMKS yang baru sahaja memasuki fasa pendigitalan perniagaan kerana kebanyakan mereka tidak mempunyai sistem pengurusan perniagaan yang lengkap. 

 

Sistem operasi Financio merupakan platform dalam talian yang membantu pengguna untuk menghasilkan dokumen perakaunan dan percukaian dengan mudah dan ringkas. Pengguna boleh merekodkan data dan menjana laporan percukaian secara automatik dengan hanya memasukkan maklumat berkaitan pembayaran dan perbelanjaan syarikat. Segala maklumat yang dijana akan terus dihantar ke e-mel secara automatik bagi proses pengeluaran invois.  

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

Financio turut dilengkapi dengan fungsi pengiraan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST). Ia berupaya menghasilkan fail berformat seperti GST-03 dan Fail Audit GST (GAF) mengikut keseragaman yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia. Jangan risau kerana semua data cukai dan akaun milik perniagaan anda yang disimpan dalam perisian Financio adalah selamat dan setaraf dengan tahap sekuriti yang digunakan bank. 

 

Dengan adanya perisian solusi perniagaan seperti Financio, tiada lagi masalah untuk menguruskan kewangan dan percukaian biarpun anda tidak mempunyai latar belakang dalam bidang perakaunan. 

 

Tawaran hebat Financio khas buat ahli UBC menanti anda! Klik di sini

 

KryptoPOS 

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

KryptoPOS ialah perisian yang direka dengan fungsi khusus sebagai platform data dan teknologi runcit untuk menguruskan Point of Sale (POS) atau titik jualan sesebuah perniagaan. POS ialah sistem yang membolehkan anda sebagai pemilik perniagaan untuk menjejak jualan serta menguruskan transaksi pembelian pelanggan dan inventori syarikat. 

 

Bagi melancarkan perniagaan industri makanan dan minuman (F&B), anda boleh memanfaatkan iPad Cloud POS. Sistem ini memudahkan kakitangan restoran untuk mendaftar pesanan pelanggan terus ke dalam sistem yang telah tersedia menerusi platform dalam talian. Dengan cara ini, proses pesanan akan menjadi lebih ringkas dan cepat. Ia boleh digunakan oleh semua jenis kedai makan dan restoran yang memerlukan pengambilan pesanan dari meja ke meja. 

 

Sistem pesanan iPad Cloud POS tersebut boleh disambungkan terus ke bahagian dapur untuk dicetak secara automatik. Ia dapat menyokong sehingga sembilan buah mesin pencetak pesanan. Staf yang bertugas untuk mengambil pesanan sudah tidak perlu menghantar pesanan pelanggan ke bahagian dapur secara fizikal. 

 

Jika anda pemilik perniagaan francais, KryptoPOS membolehkan anda memantau dan menguruskan POS di semua cawangan secara serentak berpandukan satu sistem yang telah diselaraskan. 

 

Dapatkan diskaun istimewa KryptoPOS untuk ahli UBC. Klik pautan ini

 

Jangan lepaskan peluang untuk mendigitalkan perniagaan anda bersama UBC! Nak tahu banyak lagi manfaat eksklusif serta info tentang sistem urus niaga terkini? Jom layari ruangan Solusi kami. 

Community Discussion

0 comments

Article

Cabaran Mendigitalkan Perniagaan Anda serta Cara Mengatasinya 

Digitasi
Teknologi

26 Jan 2023 • 4 min read

Ramai usahawan mengalami kegagalan kerana tidak melakukan adaptasi digital. Apakah penyelesaian strategik yang dapat membantu peniaga seperti anda untuk terus mara? 

 

Transformasi digital meliputi perubahan menyeluruh sesebuah perniagaan. Ia memerlukan usaha dan komitmen daripada golongan peniaga untuk menggantikan model perniagaan tradisional dengan versi yang mengintegrasikan teknologi digital.  

 

Buat para usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), proses adaptasi tersebut dianggap cukup mencabar. Ia bukan sahaja memakan masa tetapi memerlukan perbelanjaan yang agak tinggi. 

 

Contohnya, dana yang besar diperlukan untuk membeli peranti canggih serta mengubah sistem pengurusan dan operasi. Para peniaga juga mungkin harus memperuntukkan sejumlah wang untuk menyertai kursus literasi komputer agar mereka mempunyai ilmu dan kemahiran yang mencukupi untuk mendigitalkan perniagaan. 

 

Bagaimana anda boleh atasi segala halangan ini? Teruskan membaca untuk pelajari caranya! 

 

Kekangan wang  

 

Masalah kewangan seakan tidak dapat dipisahkan daripada golongan peniaga, apatah lagi usahawan kecil yang mempunyai modal yang rendah. Peralihan ke ekonomi digital memerlukan kedudukan kewangan yang stabil bagi menjamin transformasi yang berkesan dan optimum. 

 

Selain menawarkan solusi pembiayaan perniagaan pantas menerusi rakan kewangan Unifi Business Club (UBC), Unifi Business tampil memperkenalkan Unifi eCommerce Hub sebagai pusat sehenti untuk peniaga menikmati pengurusan perniagaan dalam talian yang cekap dan sistematik. 

 

Cabaran Mendigitalkan Perniagaan Anda serta Cara Mengatasinya 

 

Anda boleh menyelaraskan saluran jualan anda sama ada di dalam talian atau luar talian, menguruskan inventori, mengawal sistem pesanan, memantau jualan dan hasil syarikat serta menguruskan pertanyaan di media sosial dengan hanya satu platform!  

 

Kemudahan Web Store yang terdapat di Unifi eCommerce Hub pula membolehkan anda membina laman web sendiri berpandukan langkah yang ringkas dan mudah difahami. Peniaga boleh menikmati semua ciri aplikasi hab e-dagang ini dengan harga serendah RM49 sebulan untuk ahli UBC (iaitu pelanggan Unifi Business) dan RM59 sebulan untuk bukan pelanggan. 

 

Masalah keselamatan siber 

 

Setiap perubahan mempunyai kebaikan serta keburukan yang tersendiri. Salah satu sebab mengapa ramai peniaga takut untuk beralih ke platform dalam talian ialah mereka khuatir privasi perniagaan akan terancam.  

 

Penyalahgunaan, kecurian dan kebocoran data sulit menyumbang kepada permasalahan yang sukar dikawal secara fizikal. Keadaan ini terjadi kerana transformasi digital memerlukan perniagaan mengalihkan pengurusan operasi ke dalam sistem berpusat seperti penyimpanan awan (cloud storage). 

 

Ada yang beranggapan bahawa medium penyimpanan awan atau storan awan berpotensi meningkatkan risiko serangan siber. Akan tetapi, dengan adanya sistem yang dilindungi seperti Unifi Cloud Storage, penyimpanan maklumat penting dapat diuruskan secara teratur melalui penyelesaian storan data yang selamat, mudah dan fleksibel.  

 

Unifi Cloud Storage dihoskan di fasiliti pusat data Telekom Malaysia Berhad (TM) yang diperakui untuk memastikan maklumat penting perniagaan anda sentiasa terpelihara daripada ancaman jenayah siber. Enkripsi penyulitan (secure encryption) yang ada memperkukuhkan lagi benteng keselamatan Unifi Cloud Storage. Anda juga boleh menetapkan akses untuk beberapa pengguna mengikut keperluan perniagaan. 

 

Kurang kemahiran dalam teknologi komunikasi dan maklumat (ICT)  

 

Kesukaran untuk menguasai teknologi baharu memberi impak yang besar terhadap kelancaran transformasi digital perniagaan. Kebanyakan platform media sosial kini menawarkan ciri yang membolehkan usahawan menjalankan perniagaan secara langsung. 

 

Selain Shopee, ramai pengusaha perniagaan kecil-kecilan yang menjual pakaian, makanan dan kosmetik semakin ghairah membuat jualan menerusi siaran langsung (live) di akaun Instagram, Facebook dan TikTok.  

 

Cabaran Mendigitalkan Perniagaan Anda serta Cara Mengatasinya 

 

Ia merupakan jalan mudah bagi menjana keuntungan cepat dengan hanya bermodalkan telefon pintar dan personaliti yang menarik. 

 

Malangnya, bagi para peniaga PMKS khususnya yang berada di luar bandar, kekangan dalam memiliki peranti teknologi terkini, sambungan Internet serta kurang kemahiran dalam bidang ICT menjadi faktor utama yang menghalang kecekapan peralihan perniagaan ke platform digital.  

 

Peluang hebat untuk ahli UBC: UBC menawarkan faedah eksklusif kepada semua pelanggan Unifi Business berdaftar. Ahli UBC boleh menyertai kelas digital seperti program pembelajaran dan kursus perniagaan dalam talian oleh AirAsia Academy

 

Teknologi rumit 

 

Sebagai usahawan kecil yang sudah terbiasa dengan urusan jual beli secara manual, anda pasti akan menghadapi kesukaran untuk memahami fungsi perisian dan sistem berkomputer. 

 

Cara penggunaannya yang kompleks boleh mendatangkan masalah jika ia dioperasikan tanpa bimbingan profesional. Proses pembelajaran mungkin akan mengambil masa memandangkan sistem komputer memiliki cabang dan ciri yang berlainan fungsi. 

 

Bagi memastikan transformasi digital dapat berjalan dengan lancar, anda harus segera mendapatkan bantuan daripada pihak yang lebih berpengetahuan dalam hal ehwal teknologi semasa. 

 

Unifi Business menyediakan khidmat konsultan bertauliah yang bukan hanya pakar dalam pendigitalan tetapi turut mempunyai sijil kemahiran digital bertaraf antarabangsa iaitu International Certification for Digital Literacy (ICDL). 

 

Konsultan yang terlatih sentiasa bersedia untuk memantau dan membimbing usahawan PMKS secara terperinci. Sokongan sebegini berupaya membantu anda menyahut pembaharuan dengan cemerlang dalam menuju ke arah digitalisasi.  

 

Tingkatkan produktiviti dan kecekapan perniagaan anda dengan pelbagai penyelesaian serta tawaran hebat daripada UBC hari ini!  

Community Discussion

0 comments

Article

Learn More and Earn More: How Online Learning Helps Your Business and You

Digitalisation
Digitisation

12 Jan 2023 • 2 min read

Now that we’re moving past the pandemic slowdown, things seem to be jumping back into hyperdrive. Online business is no exception. That’s why you need the right tools and mindset, and with online learning you and your employees will get just that and stay primed for success. 

 

The paradigm shift of physical to online during the pandemic has shown that there’s only one thing that stays the same: change. In keeping up with the times, businesses have had to adapt by these rules as well, making changes to the way they run and how they serve their customers. As a business owner, you might find yourself in the same situation and thinking to yourself: “How do I keep up?”. 

 

Well, first things first: if that’s on your mind, then great! That means you’re ready to seek out new opportunities to address the business landscape now and strive to improve. And to reach that goal, there’s no better way than to upskill! 

 

Elevate your skill and capabilities 

 

To ‘upskill’ means to take your capabilities to the next level, expanding on what you know so you can optimise what you do. While technology can cover a lot of what businesses do daily, you still need the talent and know-how in leveraging the benefits and optimising the solutions you require. 

 

It’s a good thing that there are plenty of options to upskill, with many platforms offering online courses. This means you can save time in your day to take on knowledge without having to travel physically to a training centre. 

 

These courses cover a range of topics like how to use digital marketing tools, how to conduct data analysis, how to protect your assets against cyberthreats, and more. The best part? Some of these learning platforms even offer starter courses for free with a sign-up, so all that’s needed is your registration and a bit of your time. 

 

Pro tip: Check out AirAsia Academy for over 150 hours of educational content and 100+ expert-curated courses. 

 

Learn More and Earn More: How Online Learning Helps Your Business and You

 

Think like an expert when you get expert insight 

 

There’s plenty of ways to learn, but one of the best is to get it straight from the experts. Navigating the day-to-day can be challenging when you’re starting up, and it’s easy to feel defeated when you face a roadblock. 

 

However, if you get the perspective of experts, you’d know that the adversity is part of your progress to better circumstances. 

 

Not only will expert insight give you a new perspective in facing your business challenges, it also trains your critical thinking. What can you afford to lose out on now, and recoup later? What part of your business should you prioritise first? 

 

These considerations would be clearer with the guidance of a seasoned eye, which comes available through courses that put you under the wings of professionals with knowledge to impart. 

 

Defining your own path into online business can be tricky. Programmes and solutions from uBC are tailored to expand your entrepreneurial abilities and elevate your earning power. Claim the exclusive member deals now!  

 

Community Discussion

0 comments

Article

How to Digitalise Your Business Like a Pro

Digitalisation
Digitisation
Cybersecurity
Finances

11 Jan 2023 • 3 min read

Just like anything else, digitalising your business has its pros and cons. Even so, if you know how to manage the challenges that come with digitalisation, you stand to reap the benefits of doing business online. 

 

Digitalisation is the next frontier for all, be it businesses or customers. The acceleration of digital transformation was especially evident during the height of the pandemic. In such a paradigm-shifting time, the option to connect beyond face-to-face interactions helped to empower us in overcoming limitations with comfort and convenience.  

 

In the context of business, even though brick-and-mortar retail remains a staple of the consumer experience, no one can doubt that online shopping has its own set of advantages. For enterprising individuals such as yourself who are running your own business, going online is the perfect way to maximise your resources at hand! 

 

Of course, there will be challenges to face so keep this guidance in mind. You’ll be better prepared to overcome obstacles and get on the right track for business growth! 

 

Planning your start-up costs 

 

Perhaps the biggest challenge in initiating your business online would be the start-up costs. Though some initial platforms are free to use — Instagram, for example — there may be other expenses to consider. 

 

These could include costs for website hosting and search engine optimisation (if you’re setting up your own page), copywriting and design (if you’re looking to outsource the talent), and page maintenance among others. 

 

Of course, the costs all vary depending on how much you’re willing to take on and do yourself, and what else you’d like to invest in the long run. Determining this starting amount properly would ultimately help you navigate the realm of online business with a strong digital presence. 

 

You can always work around the issue of budgeting by learning more about financial tools and marketing know-how. By doing this, you can spend less on outsourcing and have more of a say on how you want to put your best foot forward. 

 

Pro tip: Explore financial assistance specially designed for unifi Business Club (uBC) members. 

 

 

How to Digitalise Your Business Like a Pro

 

 

Ensuring security for buyer and seller alike 

 

When it comes to security, both customers and businesses can be at risk of being tricked. The threat doesn’t just apply to small businesses; more established companies too have found fraud to be a rampant issue. 

 

In August 2022, a survey by software company Stripe found that up to 64% of businesses faced difficulty in countering an increase in fraudulent activity. They struggle not only due to the increasing frequency of fraud, but also because of the growing complexity involved in these fraudulent schemes. The danger is becoming harder to detect or deflect, especially without knowing what to look out for.    

 

That’s why when it comes to handling transactions online, it’s always best to keep it simple and transparent. The only information you share across should be limited to just the appropriate account numbers, pricing and confirmation of purchase. 

 

Pro tip: Kaspersky Small Office Security provides worry-free protection for your entire business.

 

Furthermore, it helps if there’s a way for customers to contact you directly to inquire and double check. This can be useful to counter instances of fake accounts or identity theft, and in turn help boost your credibility and readiness to serve.  

 

Beyond the challenges of cost and security, it is also a matter of how you go about building familiarity between your customers and your brand, leading to loyal buyers. With these points to consider, you’ll be primed to take on the world of online business and set the course for your next achievement! 

 

 

As you take your business online, finding the right solutions to ease your day-to-day processes can be a challenge. Know that you’re not alone! Solutions from uBC are tailored to support your business digitalisation. Claim the exclusive member deals now!  

Community Discussion

0 comments

Article

0

4 Jenis Storan Awan (‘Cloud Storage’) yang Anda Perlu Tahu

Storan awan memudahkan pemilik perniagaan untuk mengakses data dan maklumat yang disimpan pada bila-bila masa tanpa had lokasi. Dengan hanya menggunakan peranti elektronik yang disertai sambungan Internet, pengguna akaun storan awan berpeluang meraih banyak manfaat. Mahu penerangan terperinci tentang jenis-jenis storan awan? Baca info ini!

Article

0

Collaborate or Surrender? It’s Time Your Business Considers ChatGPT

The power of artificial intelligence (AI) has proven to be a real milestone in current technology. ChatGPT is a good case in point, with its awesome ability to generate text, integrate systems and more in no time. Love it or hate it, it’s time to think carefully about how its light-speed abilities might help you in some of your business operations.

Events

Mark your calendar

Join our events to gain in-person guidance and expert advice.

Find out more

Customer Stories

Hear from our customers

See what other businesses that have tried, tested and loved UBC have to say.

Go there