Artikel

0

Collaborate or Surrender? It’s Time Your Business Considers ChatGPT

The power of artificial intelligence (AI) has proven to be a real milestone in current technology. ChatGPT is a good case in point, with its awesome ability to generate text, integrate systems and more in no time. Love it or hate it, it’s time to think carefully about how its light-speed abilities might help you in some of your business operations.

Artikel

0

ELSA: AI-Powered Advisory for Malaysian MSMEs

This assessment application is tailored to help accelerate your business growth. It allows you to identify priority areas for improvement and provides a framework for support. This, in turn, can open up access to business opportunities, financing, and investment. Additionally, it enables better networking and innovation!

Artikel

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

Digitasi
Teknologi
Kewangan
Sumber Manusia

31 Jan 2023 • Bacaan 3 minit

Banyak diskaun eksklusif ditawarkan hanya untuk ahli UBC berdaftar. Memang berbaloi! 

 

Para peniaga yang melanggan mana-mana pakej perniagaan Unifi Business berpeluang menerima banyak faedah yang dapat meningkatkan keberkesanan perniagaan yang dimiliki. Contohnya, mereka boleh menikmati pelbagai solusi perisian perniagaan yang ditawarkan di Unifi Business Club (UBC). 

 

Perisian-perisian tersebut bukan sahaja menjanjikan penjimatan kos, bahkan mampu meluaskan capaian terutamanya bagi perniagaan yang dimiliki oleh usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). 

 

Menarik, kan? Jom ketahui dengan lebih lanjut! 

 

Swingvy 

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

Swingvy ialah perisian yang berfungsi untuk menyusun atur sistem operasi sumber manusia secara dalam talian agar pengurusan tenaga kerja sesebuah syarikat dapat diseragamkan dan berjalan dengan lebih lancar. 

 

Antara keistimewaan yang ditawarkan oleh Swingvy ialah pengurusan cuti pekerja, pengurusan gaji (payroll) serta catatan masa dan kehadiran pekerja. Ia membuka peluang baru kepada pihak pengurusan untuk memantau dan menguruskan hal yang berkaitan dengan kebajikan pekerja secara sistematik. 

 

Pengguna juga boleh memuat turun aplikasi mudah alih Swingvy melalui telefon pintar. Aplikasi ini bertindak sebagai hab sehenti bagi memudahkan para pekerja mendapat akses kepada maklumat yang tepat daripada pihak pengurusan sumber manusia. Dengan pelaksanaan sistem pengurusan syarikat seperti Swingvy, sudah tentu banyak kos yang dapat diminimumkan. 

 

Sehingga kini, Swingvy telah membantu banyak syarikat ternama tempatan untuk mewujudkan sistem pengurusan sumber manusia yang lebih cekap. 

 

Rebut promosi eksklusif Swingvy untuk ahli UBC! Klik pautan ini sekarang. 

 

Financio 

 

Financio ialah perisian yang direka khas untuk memenuhi keperluan peniaga masa kini. Ia sesuai untuk kegunaan usahawan PMKS yang baru sahaja memasuki fasa pendigitalan perniagaan kerana kebanyakan mereka tidak mempunyai sistem pengurusan perniagaan yang lengkap. 

 

Sistem operasi Financio merupakan platform dalam talian yang membantu pengguna untuk menghasilkan dokumen perakaunan dan percukaian dengan mudah dan ringkas. Pengguna boleh merekodkan data dan menjana laporan percukaian secara automatik dengan hanya memasukkan maklumat berkaitan pembayaran dan perbelanjaan syarikat. Segala maklumat yang dijana akan terus dihantar ke e-mel secara automatik bagi proses pengeluaran invois.  

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

Financio turut dilengkapi dengan fungsi pengiraan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST). Ia berupaya menghasilkan fail berformat seperti GST-03 dan Fail Audit GST (GAF) mengikut keseragaman yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia. Jangan risau kerana semua data cukai dan akaun milik perniagaan anda yang disimpan dalam perisian Financio adalah selamat dan setaraf dengan tahap sekuriti yang digunakan bank. 

 

Dengan adanya perisian solusi perniagaan seperti Financio, tiada lagi masalah untuk menguruskan kewangan dan percukaian biarpun anda tidak mempunyai latar belakang dalam bidang perakaunan. 

 

Tawaran hebat Financio khas buat ahli UBC menanti anda! Klik di sini

 

KryptoPOS 

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

KryptoPOS ialah perisian yang direka dengan fungsi khusus sebagai platform data dan teknologi runcit untuk menguruskan Point of Sale (POS) atau titik jualan sesebuah perniagaan. POS ialah sistem yang membolehkan anda sebagai pemilik perniagaan untuk menjejak jualan serta menguruskan transaksi pembelian pelanggan dan inventori syarikat. 

 

Bagi melancarkan perniagaan industri makanan dan minuman (F&B), anda boleh memanfaatkan iPad Cloud POS. Sistem ini memudahkan kakitangan restoran untuk mendaftar pesanan pelanggan terus ke dalam sistem yang telah tersedia menerusi platform dalam talian. Dengan cara ini, proses pesanan akan menjadi lebih ringkas dan cepat. Ia boleh digunakan oleh semua jenis kedai makan dan restoran yang memerlukan pengambilan pesanan dari meja ke meja. 

 

Sistem pesanan iPad Cloud POS tersebut boleh disambungkan terus ke bahagian dapur untuk dicetak secara automatik. Ia dapat menyokong sehingga sembilan buah mesin pencetak pesanan. Staf yang bertugas untuk mengambil pesanan sudah tidak perlu menghantar pesanan pelanggan ke bahagian dapur secara fizikal. 

 

Jika anda pemilik perniagaan francais, KryptoPOS membolehkan anda memantau dan menguruskan POS di semua cawangan secara serentak berpandukan satu sistem yang telah diselaraskan. 

 

Dapatkan diskaun istimewa KryptoPOS untuk ahli UBC. Klik pautan ini

 

Jangan lepaskan peluang untuk mendigitalkan perniagaan anda bersama UBC! Nak tahu banyak lagi manfaat eksklusif serta info tentang sistem urus niaga terkini? Jom layari ruangan Solusi kami. 

Dialog Komuniti

0 komen

Artikel

Cabaran Mendigitalkan Perniagaan Anda serta Cara Mengatasinya 

Digitasi
Teknologi

26 Jan 2023 • Bacaan 4 minit

Ramai usahawan mengalami kegagalan kerana tidak melakukan adaptasi digital. Apakah penyelesaian strategik yang dapat membantu peniaga seperti anda untuk terus mara? 

 

Transformasi digital meliputi perubahan menyeluruh sesebuah perniagaan. Ia memerlukan usaha dan komitmen daripada golongan peniaga untuk menggantikan model perniagaan tradisional dengan versi yang mengintegrasikan teknologi digital.  

 

Buat para usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), proses adaptasi tersebut dianggap cukup mencabar. Ia bukan sahaja memakan masa tetapi memerlukan perbelanjaan yang agak tinggi. 

 

Contohnya, dana yang besar diperlukan untuk membeli peranti canggih serta mengubah sistem pengurusan dan operasi. Para peniaga juga mungkin harus memperuntukkan sejumlah wang untuk menyertai kursus literasi komputer agar mereka mempunyai ilmu dan kemahiran yang mencukupi untuk mendigitalkan perniagaan. 

 

Bagaimana anda boleh atasi segala halangan ini? Teruskan membaca untuk pelajari caranya! 

 

Kekangan wang  

 

Masalah kewangan seakan tidak dapat dipisahkan daripada golongan peniaga, apatah lagi usahawan kecil yang mempunyai modal yang rendah. Peralihan ke ekonomi digital memerlukan kedudukan kewangan yang stabil bagi menjamin transformasi yang berkesan dan optimum. 

 

Selain menawarkan solusi pembiayaan perniagaan pantas menerusi rakan kewangan Unifi Business Club (UBC), Unifi Business tampil memperkenalkan Unifi eCommerce Hub sebagai pusat sehenti untuk peniaga menikmati pengurusan perniagaan dalam talian yang cekap dan sistematik. 

 

Cabaran Mendigitalkan Perniagaan Anda serta Cara Mengatasinya 

 

Anda boleh menyelaraskan saluran jualan anda sama ada di dalam talian atau luar talian, menguruskan inventori, mengawal sistem pesanan, memantau jualan dan hasil syarikat serta menguruskan pertanyaan di media sosial dengan hanya satu platform!  

 

Kemudahan Web Store yang terdapat di Unifi eCommerce Hub pula membolehkan anda membina laman web sendiri berpandukan langkah yang ringkas dan mudah difahami. Peniaga boleh menikmati semua ciri aplikasi hab e-dagang ini dengan harga serendah RM49 sebulan untuk ahli UBC (iaitu pelanggan Unifi Business) dan RM59 sebulan untuk bukan pelanggan. 

 

Masalah keselamatan siber 

 

Setiap perubahan mempunyai kebaikan serta keburukan yang tersendiri. Salah satu sebab mengapa ramai peniaga takut untuk beralih ke platform dalam talian ialah mereka khuatir privasi perniagaan akan terancam.  

 

Penyalahgunaan, kecurian dan kebocoran data sulit menyumbang kepada permasalahan yang sukar dikawal secara fizikal. Keadaan ini terjadi kerana transformasi digital memerlukan perniagaan mengalihkan pengurusan operasi ke dalam sistem berpusat seperti penyimpanan awan (cloud storage). 

 

Ada yang beranggapan bahawa medium penyimpanan awan atau storan awan berpotensi meningkatkan risiko serangan siber. Akan tetapi, dengan adanya sistem yang dilindungi seperti Unifi Cloud Storage, penyimpanan maklumat penting dapat diuruskan secara teratur melalui penyelesaian storan data yang selamat, mudah dan fleksibel.  

 

Unifi Cloud Storage dihoskan di fasiliti pusat data Telekom Malaysia Berhad (TM) yang diperakui untuk memastikan maklumat penting perniagaan anda sentiasa terpelihara daripada ancaman jenayah siber. Enkripsi penyulitan (secure encryption) yang ada memperkukuhkan lagi benteng keselamatan Unifi Cloud Storage. Anda juga boleh menetapkan akses untuk beberapa pengguna mengikut keperluan perniagaan. 

 

Kurang kemahiran dalam teknologi komunikasi dan maklumat (ICT)  

 

Kesukaran untuk menguasai teknologi baharu memberi impak yang besar terhadap kelancaran transformasi digital perniagaan. Kebanyakan platform media sosial kini menawarkan ciri yang membolehkan usahawan menjalankan perniagaan secara langsung. 

 

Selain Shopee, ramai pengusaha perniagaan kecil-kecilan yang menjual pakaian, makanan dan kosmetik semakin ghairah membuat jualan menerusi siaran langsung (live) di akaun Instagram, Facebook dan TikTok.  

 

Cabaran Mendigitalkan Perniagaan Anda serta Cara Mengatasinya 

 

Ia merupakan jalan mudah bagi menjana keuntungan cepat dengan hanya bermodalkan telefon pintar dan personaliti yang menarik. 

 

Malangnya, bagi para peniaga PMKS khususnya yang berada di luar bandar, kekangan dalam memiliki peranti teknologi terkini, sambungan Internet serta kurang kemahiran dalam bidang ICT menjadi faktor utama yang menghalang kecekapan peralihan perniagaan ke platform digital.  

 

Peluang hebat untuk ahli UBC: UBC menawarkan faedah eksklusif kepada semua pelanggan Unifi Business berdaftar. Ahli UBC boleh menyertai kelas digital seperti program pembelajaran dan kursus perniagaan dalam talian oleh AirAsia Academy

 

Teknologi rumit 

 

Sebagai usahawan kecil yang sudah terbiasa dengan urusan jual beli secara manual, anda pasti akan menghadapi kesukaran untuk memahami fungsi perisian dan sistem berkomputer. 

 

Cara penggunaannya yang kompleks boleh mendatangkan masalah jika ia dioperasikan tanpa bimbingan profesional. Proses pembelajaran mungkin akan mengambil masa memandangkan sistem komputer memiliki cabang dan ciri yang berlainan fungsi. 

 

Bagi memastikan transformasi digital dapat berjalan dengan lancar, anda harus segera mendapatkan bantuan daripada pihak yang lebih berpengetahuan dalam hal ehwal teknologi semasa. 

 

Unifi Business menyediakan khidmat konsultan bertauliah yang bukan hanya pakar dalam pendigitalan tetapi turut mempunyai sijil kemahiran digital bertaraf antarabangsa iaitu International Certification for Digital Literacy (ICDL). 

 

Konsultan yang terlatih sentiasa bersedia untuk memantau dan membimbing usahawan PMKS secara terperinci. Sokongan sebegini berupaya membantu anda menyahut pembaharuan dengan cemerlang dalam menuju ke arah digitalisasi.  

 

Tingkatkan produktiviti dan kecekapan perniagaan anda dengan pelbagai penyelesaian serta tawaran hebat daripada UBC hari ini!  

Dialog Komuniti

0 komen

Artikel

0

4 Jenis Storan Awan (‘Cloud Storage’) yang Anda Perlu Tahu

Storan awan memudahkan pemilik perniagaan untuk mengakses data dan maklumat yang disimpan pada bila-bila masa tanpa had lokasi. Dengan hanya menggunakan peranti elektronik yang disertai sambungan Internet, pengguna akaun storan awan berpeluang meraih banyak manfaat. Mahu penerangan terperinci tentang jenis-jenis storan awan? Baca info ini!

Artikel

0

Money Talks, but Are You Listening? Accounting Tips for Businesses

You’ve heard of the term ‘money talks’, in that having a proper cash flow enables you to have a ‘voice’ and make an impact in your everyday dealings. However, it can work the other way around too. If you’re not privy to the language of money, then you’re more likely to find yourself stumped. Read on to find out how to avoid any loss in translation and in turn move further in your business!

Acara

Tandakan kalendar anda

Sertai acara kami untuk mendapatkan bimbingan secara peribadi dan nasihat daripada pakar.

Ketahui lebih lanjut

Kisah Pelanggan

Dengar dari pelanggan kami

Dengarkan apa yang dikatakan oleh perniagaan lain yang telah mencuba, menguji dan menyukai UBC.

Pergi ke sana