Article

0

Collaborate or Surrender? It’s Time Your Business Considers ChatGPT

The power of artificial intelligence (AI) has proven to be a real milestone in current technology. ChatGPT is a good case in point, with its awesome ability to generate text, integrate systems and more in no time. Love it or hate it, it’s time to think carefully about how its light-speed abilities might help you in some of your business operations.

Article

2

Digital Marketing Solution: Enjoy Cash Flow-Friendly Marketing

Whether you’re just getting started as an entrepreneur or looking to grow your thriving business, creating your own digital marketing campaign can prove a challenge, especially in terms of cost, time and expertise. Fret not, as Digital Marketing Solution from Unifi Business is here to ramp up your marketing plan!

Article

Dapatkan Geran Digital PMKS Madani dengan Langganan Solusi Digital Unifi Business

Digitalisasi

09 Nov 2023 • 5 min read

Unifi Business merupakan antara penyedia solusi teknologi yang dilantik untuk mengagihkan Geran Digital PMKS Madani (GDPM) kepada pengusaha perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) di seluruh negara bermula awal Oktober tahun ini.

Geran padanan berjumlah RM100 juta tersebut diperkenalkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia melalui Belanjawan 2023 bagi membantu golongan PMKS meningkatkan daya saing dan produktiviti mereka dengan penggunaan penyelesaian digital, sekali gus memacu transformasi negara ke arah ekonomi digital. Inisiatif di bawah kempen GDPM ini dijayakan dengan kerjasama beberapa agensi kerajaan termasuk Bank Simpanan Nasional (BSN), Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Pengusaha PMKS yang layak akan memperoleh sehingga 50% potongan bayaran bulanan selama 12 bulan atau geran sehingga RM5,000 apabila mereka melanggan solusi digital yang ditawarkan Unifi Business. Ini termasuk Solusi Pemasaran Digital, Solusi Keselamatan Siber, Hab e-Dagang dan Penyenaraian Premium CariCari.

Usahawan PMKS boleh memilih sama ada untuk melanggan satu atau dua solusi secara berkas (bundle) bersama pelan Fiber Perniagaan Unifi (Unifi Business Fibre). Selepas tamat tempoh 12 bulan, langganan akan ditukarkan secara automatik kepada pelan sedia ada dengan harga komersial tanpa potongan.

Antara kelebihan yang ditawarkan oleh Unifi Business kepada pengusaha PMKS yang melanggan di bawah kempen GDPM adalah kelas bimbingan pakar yang diberikan secara percuma kepada PMKS supaya mereka dapat meraih manfaat sepenuhnya daripada solusi digital yang dilanggan. Selain itu, pelanggan juga akan menikmati akses kepada Laluan Premium Perniagaan, Pusat Hubungan Unifi di talian 100.

Terdapat beberapa kriteria yang perlu dipenuhi oleh pengusaha PMKS untuk layak mendapat geran.

 

Kriteria kelayakan

Kriteria kelayakan tambahan bagi pelanggan sedia ada TM

Dokumen yang diperlukan

Di mana anda boleh dapatkan geran di bawah kempen GDPM

 

Dapatkan maklumat lanjut berkaitan geran tersebut di portal Unifi Business termasuk terma dan syarat permohonan dan soalan lazim.

 

Unifi Business mengadakan pelbagai bentuk program seperti forum dan seminar berkaitan perniagaan serta eksposisi produk dengan kerjasama pelbagai agensi kerajaan bagi memperkasakan pengusaha PMKS. Layari halaman Acara untuk mengikuti perkembangan terkini.

Related solutions

image

10,000 emel PERCUMA setiap bulan tanpa…

Solutions

0

Enginemailer

Nikmati Solusi Pemasaran Emel yang…

 • Saring dan bina lebih banyak hubungan
 • Rekaan yang melengkapi kempen
 • Hantaran emel yang tepat kepada pengguna yang disasarkan
 • Memantau dan mengoptimumkan kempen
image

Tiada lagi bayaran POS setiap bulan dan…

Solutions

0

KryptoPOS

Penyelarasan Penuh Titik Jualan

 • Sistem berasaskan awan
 • Analitik masa nyata
 • Inventori & transaksi
 • Pengurusan pekerja
image

Kendalikan semua akaun anda pada bila…

Solutions

0

Financio

Terokai Perakaunan Pintar

 • Perakaunan automatik bagi mengurangkan kesilapan manusia
 • Perakaunan secara 'on-the-go'
 • Tiada had pengguna
 • Berbilang matawang dan berbilang bahasa

Community Discussion

0 comments

Article

The Penangpreneur Agenda Dirangka untuk Pembudayaan Keusahawanan dan Pendigitalan

Digitalisasi

02 Nov 2023 • 5 min read

Kerajaan Negeri Pulau Pinang sedang merangka agenda ekonomi baru dalam usaha untuk memupuk budaya keusahawanan dalam kalangan penduduknya dan menggalakkan peralihan ke arah pendigitalan bagi usahawan sedia ada.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata fokus utama agenda tersebut yang dikenali sebagai The Penangpreneur Agenda (TPA) adalah untuk mewujudkan pangkalan data yang merangkumi maklumat berkaitan bantuan geran serta program, projek atau inisiatif melibatkan usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang dilaksanakan oleh agensi-agensi pusat dan negeri.

Katanya, di samping membolehkan kerajaan negeri untuk menyalurkan sebarang maklumat kepada usahawan di negeri itu dengan lebih efektif serta memupuk budaya keusahawanan, agenda tersebut juga dapat menggalakkan usahawan sedia ada untuk beralih ke arah pendigitalan terutamanya dengan pelbagai bentuk inisiatif yang dijalankan oleh agensi-agensi pusat dan negeri.

“Betapa pentingnya kita beralih kepada pendigitalan dalam perniagaan dan sektor lain untuk memastikan kita boleh beroperasi dengan lebih cekap dan berkesan. Semasa pandemik COVID-19, penggunaan platform digital menjadi jalan keluar sementara, tetapi kesannya (dalam menjangkau khalayak yang lebih luas) dapat dilihat. Oleh itu, semakin banyak perniagaan (pada hari ini) menggunakan plafform digital untuk memperluaskan pasaran di dalam komuniti dan luar komuniti sehingga ke negeri-negeri lain,” kata Chow yang ditemui selepas merasmikan program Jelajah Jiwa SME 2023 di Aeon Mall Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada 21 Oktober lepas.

 

Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, mengadakan sidang media

 

Jelajah Jiwa SME 2023 merupakan program anjuran Astro AWANI Network Sdn Bhd (Astro AWANI) yang bertujuan untuk mengumpul dan memperkasakan usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) agar mereka dapat berkembang maju dalam era pasca pandemik hari ini.

Program tersebut yang telah memasuki edisi ketiga sejak ia diperkenalkan pada tahun 2019 dijayakan dengan kerjasama beberapa agensi termasuk Unifi Business sebagai Penaja Utama, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) sebagai Rakan Strategik dan Astro Radio Sdn Bhd sebagai Rakan Penyiar.

Ketua Pengarang Astro AWANI, Ashwad Ismail, dalam ucapan beliau berkata, adalah menjadi harapan agensi berita tersebut untuk mengangkat PMKS tempatan dan memupuk budaya keusahawanan dalam kalangan rakyat Malaysia melalui program Jelajah Jiwa SME, seiring dengan visi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara keusahawanan pada tahun 2030. Tambah beliau, Astro AWANI juga akan memberi fokus kepada usaha untuk mempromosikan produk PMKS tempatan di pasaran antarabangsa dengan Jiwa SME Go Global yang dijangka akan dilancarkan bermula tahun hadapan.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, program Jelajah Jiwa SME 2023 diadakan di beberapa negeri bagi memberi ruang dan peluang kepada seramai mungkin usahawan PMKS dari pelbagai lokasi dan industri untuk mempromosikan produk mereka, di samping menjadi platform penghubung PMKS dengan pelbagai agensi kerajaan.

Dengan tema Gelanggang Inspirasi Usahawan, Jelajah JIWA SME 2023 bermula di Kota Kinabalu (22–23 Julai), diikuti dengan Johor Bahru (2–3 September), Kota Bharu (15–16 September), Bukit Mertajam (21–22 Oktober) dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (24–26 November).

Selain pameran dan jualan produk keluaran PMKS tempatan, program tersebut turut menawarkan pelbagai seminar dan forum bersama pakar bidang dan usahawan berjaya termasuk Unifi Business. Antara topik yang diketengahkan adalah pendigitalan perniagaan, pemasaran digital dan pemulihan perniagaan pasca pandemik.

Ketua Pemasaran Digital Unifi Business, Kelvin Shaman, merupakan antara pakar bidang yang dijemput bagi sesi Dialog Jiwa SME di Bukit Mertajam. Dalam forum bertajuk Pendigitalan Perniagaan Bersama Unifi Business, Kelvin berkongsi pandangan berkaitan kepentingan pendigitalan dan bagaimana penyelesaian perniagaan yang ditawarkan oleh Unifi Business dapat membantu usahawan menembusi pasaran baru yang lebih luas di samping meningkatkan kecekapan dan daya saing.

Pengunjung dan usahawan juga boleh mendapatkan khidmat nasihat berkaitan latihan dan pembiayaan perniagaan melalui agensi di bawah KUSKOP seperti Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional, Institut Keusahawanan Negara (INSKEN), Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad (Bank Rakyat), dan SME Bank di reruai yang tersedia. Maklumat lanjut berkaitan Jelajah Jiwa SME 2023 boleh dilayari di portal rasmi program.

Unifi Business bekerjasama dengan pelbagai agensi terutamanya dalam usaha untuk memacu transformasi digital dalam kalangan PMKS. Lawati halaman Acara untuk mendapatkan maklumat berkaitan program terkini. Anda juga boleh mendapatkan pelbagai solusi digital di laman sesawang Unifi Business.

Related solutions

image

Kendalikan semua akaun anda pada bila…

Solutions

0

Financio

Terokai Perakaunan Pintar

 • Perakaunan automatik bagi mengurangkan kesilapan manusia
 • Perakaunan secara 'on-the-go'
 • Tiada had pengguna
 • Berbilang matawang dan berbilang bahasa
image

Tiada lagi bayaran POS setiap bulan dan…

Solutions

0

KryptoPOS

Penyelarasan Penuh Titik Jualan

 • Sistem berasaskan awan
 • Analitik masa nyata
 • Inventori & transaksi
 • Pengurusan pekerja
image

PERCUMA 3 bulan Swingvy Premium +…

Solutions

0

Swingvy

Perisian 'HR Payroll' Dalam Talian yang…

 • Pengalaman 'onboarding' dan pelucutan jawatan pekerja yang mudah
 • Pembayaran gaji hanya dalam beberapa minit (diluluskan LHDN)
 • Kiraan sumbangan kepada KWSP,SOCSO,PCB,EIS,HRDF secara automatik
 • Percuma aplikasi mudah alih HR untuk permohonan cuti, tuntutan dan masa kehadiran

Community Discussion

0 comments

Article

Learn More and Earn More: How Online Learning Helps Your Business and You

Digitalisation
Digitisation

12 Jan 2023 • 2 min read

Now that we’re moving past the pandemic slowdown, things seem to be jumping back into hyperdrive. Online business is no exception. That’s why you need the right tools and mindset, and with online learning you and your employees will get just that and stay primed for success. 

 

The paradigm shift of physical to online during the pandemic has shown that there’s only one thing that stays the same: change. In keeping up with the times, businesses have had to adapt by these rules as well, making changes to the way they run and how they serve their customers. As a business owner, you might find yourself in the same situation and thinking to yourself: “How do I keep up?”. 

 

Well, first things first: if that’s on your mind, then great! That means you’re ready to seek out new opportunities to address the business landscape now and strive to improve. And to reach that goal, there’s no better way than to upskill! 

 

Elevate your skill and capabilities 

 

To ‘upskill’ means to take your capabilities to the next level, expanding on what you know so you can optimise what you do. While technology can cover a lot of what businesses do daily, you still need the talent and know-how in leveraging the benefits and optimising the solutions you require. 

 

It’s a good thing that there are plenty of options to upskill, with many platforms offering online courses. This means you can save time in your day to take on knowledge without having to travel physically to a training centre. 

 

These courses cover a range of topics like how to use digital marketing tools, how to conduct data analysis, how to protect your assets against cyberthreats, and more. The best part? Some of these learning platforms even offer starter courses for free with a sign-up, so all that’s needed is your registration and a bit of your time. 

 

Pro tip: Check out AirAsia Academy for over 150 hours of educational content and 100+ expert-curated courses. 

 

Learn More and Earn More: How Online Learning Helps Your Business and You

 

Think like an expert when you get expert insight 

 

There’s plenty of ways to learn, but one of the best is to get it straight from the experts. Navigating the day-to-day can be challenging when you’re starting up, and it’s easy to feel defeated when you face a roadblock. 

 

However, if you get the perspective of experts, you’d know that the adversity is part of your progress to better circumstances. 

 

Not only will expert insight give you a new perspective in facing your business challenges, it also trains your critical thinking. What can you afford to lose out on now, and recoup later? What part of your business should you prioritise first? 

 

These considerations would be clearer with the guidance of a seasoned eye, which comes available through courses that put you under the wings of professionals with knowledge to impart. 

 

Defining your own path into online business can be tricky. Programmes and solutions from uBC are tailored to expand your entrepreneurial abilities and elevate your earning power. Claim the exclusive member deals now!  

 

Community Discussion

0 comments

Article

How to Digitalise Your Business Like a Pro

Digitalisation
Digitisation
Cybersecurity
Finances

11 Jan 2023 • 3 min read

Just like anything else, digitalising your business has its pros and cons. Even so, if you know how to manage the challenges that come with digitalisation, you stand to reap the benefits of doing business online. 

 

Digitalisation is the next frontier for all, be it businesses or customers. The acceleration of digital transformation was especially evident during the height of the pandemic. In such a paradigm-shifting time, the option to connect beyond face-to-face interactions helped to empower us in overcoming limitations with comfort and convenience.  

 

In the context of business, even though brick-and-mortar retail remains a staple of the consumer experience, no one can doubt that online shopping has its own set of advantages. For enterprising individuals such as yourself who are running your own business, going online is the perfect way to maximise your resources at hand! 

 

Of course, there will be challenges to face so keep this guidance in mind. You’ll be better prepared to overcome obstacles and get on the right track for business growth! 

 

Planning your start-up costs 

 

Perhaps the biggest challenge in initiating your business online would be the start-up costs. Though some initial platforms are free to use — Instagram, for example — there may be other expenses to consider. 

 

These could include costs for website hosting and search engine optimisation (if you’re setting up your own page), copywriting and design (if you’re looking to outsource the talent), and page maintenance among others. 

 

Of course, the costs all vary depending on how much you’re willing to take on and do yourself, and what else you’d like to invest in the long run. Determining this starting amount properly would ultimately help you navigate the realm of online business with a strong digital presence. 

 

You can always work around the issue of budgeting by learning more about financial tools and marketing know-how. By doing this, you can spend less on outsourcing and have more of a say on how you want to put your best foot forward. 

 

Pro tip: Explore financial assistance specially designed for unifi Business Club (uBC) members. 

 

 

How to Digitalise Your Business Like a Pro

 

 

Ensuring security for buyer and seller alike 

 

When it comes to security, both customers and businesses can be at risk of being tricked. The threat doesn’t just apply to small businesses; more established companies too have found fraud to be a rampant issue. 

 

In August 2022, a survey by software company Stripe found that up to 64% of businesses faced difficulty in countering an increase in fraudulent activity. They struggle not only due to the increasing frequency of fraud, but also because of the growing complexity involved in these fraudulent schemes. The danger is becoming harder to detect or deflect, especially without knowing what to look out for.    

 

That’s why when it comes to handling transactions online, it’s always best to keep it simple and transparent. The only information you share across should be limited to just the appropriate account numbers, pricing and confirmation of purchase. 

 

Pro tip: Kaspersky Small Office Security provides worry-free protection for your entire business.

 

Furthermore, it helps if there’s a way for customers to contact you directly to inquire and double check. This can be useful to counter instances of fake accounts or identity theft, and in turn help boost your credibility and readiness to serve.  

 

Beyond the challenges of cost and security, it is also a matter of how you go about building familiarity between your customers and your brand, leading to loyal buyers. With these points to consider, you’ll be primed to take on the world of online business and set the course for your next achievement! 

 

 

As you take your business online, finding the right solutions to ease your day-to-day processes can be a challenge. Know that you’re not alone! Solutions from uBC are tailored to support your business digitalisation. Claim the exclusive member deals now!  

Community Discussion

0 comments

Article

0

Collaborate or Surrender? It’s Time Your Business Considers ChatGPT

The power of artificial intelligence (AI) has proven to be a real milestone in current technology. ChatGPT is a good case in point, with its awesome ability to generate text, integrate systems and more in no time. Love it or hate it, it’s time to think carefully about how its light-speed abilities might help you in some of your business operations.

Article

0

4 Jenis Storan Awan (‘Cloud Storage’) yang Anda Perlu Tahu

Storan awan memudahkan pemilik perniagaan untuk mengakses data dan maklumat yang disimpan pada bila-bila masa tanpa had lokasi. Dengan hanya menggunakan peranti elektronik yang disertai sambungan Internet, pengguna akaun storan awan berpeluang meraih banyak manfaat. Mahu penerangan terperinci tentang jenis-jenis storan awan? Baca info ini!

Events

Mark your calendar

Join our events to gain in-person guidance and expert advice.

Find out more

Customer Stories

Hear from our customers

See what other businesses that have tried, tested and loved UBC have to say.

Go there