Article

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

Digitasi
Teknologi
Kewangan
Sumber Manusia

31 Jan 2023 • 3 min read

Banyak diskaun eksklusif ditawarkan hanya untuk ahli UBC berdaftar. Memang berbaloi! 

 

Para peniaga yang melanggan mana-mana pakej perniagaan Unifi Business berpeluang menerima banyak faedah yang dapat meningkatkan keberkesanan perniagaan yang dimiliki. Contohnya, mereka boleh menikmati pelbagai solusi perisian perniagaan yang ditawarkan di Unifi Business Club (UBC). 

 

Perisian-perisian tersebut bukan sahaja menjanjikan penjimatan kos, bahkan mampu meluaskan capaian terutamanya bagi perniagaan yang dimiliki oleh usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). 

 

Menarik, kan? Jom ketahui dengan lebih lanjut! 

 

Swingvy 

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

Swingvy ialah perisian yang berfungsi untuk menyusun atur sistem operasi sumber manusia secara dalam talian agar pengurusan tenaga kerja sesebuah syarikat dapat diseragamkan dan berjalan dengan lebih lancar. 

 

Antara keistimewaan yang ditawarkan oleh Swingvy ialah pengurusan cuti pekerja, pengurusan gaji (payroll) serta catatan masa dan kehadiran pekerja. Ia membuka peluang baru kepada pihak pengurusan untuk memantau dan menguruskan hal yang berkaitan dengan kebajikan pekerja secara sistematik. 

 

Pengguna juga boleh memuat turun aplikasi mudah alih Swingvy melalui telefon pintar. Aplikasi ini bertindak sebagai hab sehenti bagi memudahkan para pekerja mendapat akses kepada maklumat yang tepat daripada pihak pengurusan sumber manusia. Dengan pelaksanaan sistem pengurusan syarikat seperti Swingvy, sudah tentu banyak kos yang dapat diminimumkan. 

 

Sehingga kini, Swingvy telah membantu banyak syarikat ternama tempatan untuk mewujudkan sistem pengurusan sumber manusia yang lebih cekap. 

 

Rebut promosi eksklusif Swingvy untuk ahli UBC! Klik pautan ini sekarang. 

 

Financio 

 

Financio ialah perisian yang direka khas untuk memenuhi keperluan peniaga masa kini. Ia sesuai untuk kegunaan usahawan PMKS yang baru sahaja memasuki fasa pendigitalan perniagaan kerana kebanyakan mereka tidak mempunyai sistem pengurusan perniagaan yang lengkap. 

 

Sistem operasi Financio merupakan platform dalam talian yang membantu pengguna untuk menghasilkan dokumen perakaunan dan percukaian dengan mudah dan ringkas. Pengguna boleh merekodkan data dan menjana laporan percukaian secara automatik dengan hanya memasukkan maklumat berkaitan pembayaran dan perbelanjaan syarikat. Segala maklumat yang dijana akan terus dihantar ke e-mel secara automatik bagi proses pengeluaran invois.  

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

Financio turut dilengkapi dengan fungsi pengiraan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST). Ia berupaya menghasilkan fail berformat seperti GST-03 dan Fail Audit GST (GAF) mengikut keseragaman yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia. Jangan risau kerana semua data cukai dan akaun milik perniagaan anda yang disimpan dalam perisian Financio adalah selamat dan setaraf dengan tahap sekuriti yang digunakan bank. 

 

Dengan adanya perisian solusi perniagaan seperti Financio, tiada lagi masalah untuk menguruskan kewangan dan percukaian biarpun anda tidak mempunyai latar belakang dalam bidang perakaunan. 

 

Tawaran hebat Financio khas buat ahli UBC menanti anda! Klik di sini

 

KryptoPOS 

 

Perisian Perniagaan yang Anda Boleh Manfaatkan Sebagai Ahli Unifi Business Club (UBC) 

 

KryptoPOS ialah perisian yang direka dengan fungsi khusus sebagai platform data dan teknologi runcit untuk menguruskan Point of Sale (POS) atau titik jualan sesebuah perniagaan. POS ialah sistem yang membolehkan anda sebagai pemilik perniagaan untuk menjejak jualan serta menguruskan transaksi pembelian pelanggan dan inventori syarikat. 

 

Bagi melancarkan perniagaan industri makanan dan minuman (F&B), anda boleh memanfaatkan iPad Cloud POS. Sistem ini memudahkan kakitangan restoran untuk mendaftar pesanan pelanggan terus ke dalam sistem yang telah tersedia menerusi platform dalam talian. Dengan cara ini, proses pesanan akan menjadi lebih ringkas dan cepat. Ia boleh digunakan oleh semua jenis kedai makan dan restoran yang memerlukan pengambilan pesanan dari meja ke meja. 

 

Sistem pesanan iPad Cloud POS tersebut boleh disambungkan terus ke bahagian dapur untuk dicetak secara automatik. Ia dapat menyokong sehingga sembilan buah mesin pencetak pesanan. Staf yang bertugas untuk mengambil pesanan sudah tidak perlu menghantar pesanan pelanggan ke bahagian dapur secara fizikal. 

 

Jika anda pemilik perniagaan francais, KryptoPOS membolehkan anda memantau dan menguruskan POS di semua cawangan secara serentak berpandukan satu sistem yang telah diselaraskan. 

 

Dapatkan diskaun istimewa KryptoPOS untuk ahli UBC. Klik pautan ini

 

Jangan lepaskan peluang untuk mendigitalkan perniagaan anda bersama UBC! Nak tahu banyak lagi manfaat eksklusif serta info tentang sistem urus niaga terkini? Jom layari ruangan Solusi kami. 

Community Discussion

0 comments

Article

Perbezaan Budaya Kerja Generasi Milenial dan Generasi Z

Sumber Manusia

25 Jan 2023 • 3 min read

Golongan pekerja hari ini bukan sahaja bebas bertugas mengikut masa sendiri tetapi diberi peluang untuk memilih haluan karier mengikut minat dan kecenderungan diri. Bagaimanakah ciri-ciri kedua-dua generasi ini mempengaruhi pengambilan pekerja di syarikat anda? 

 

Generasi milenial yang lahir pada dekad 80-an hingga pertengahan 90-an lazimnya mencari peluang pekerjaan dalam bidang yang sama seperti yang dipelajari di universiti. Namun, bagi golongan siswazah Generasi Z (Gen Z), mereka lebih cenderung untuk memilih karier yang sesuai dengan minat dan bakat yang dimiliki. 

 

Apabila menyentuh soal budaya kerja antara generasi milenial dan Gen Z, ada banyak lagi perbezaan ketara yang dapat dilihat dari pelbagai sudut. Antaranya termasuklah waktu kerja, cara pemakaian, faedah kakitangan dan banyak lagi. 

 

Kami kongsikan empat perbezaan utama budaya kerja antara generasi milenial dan Gen Z. Info ini boleh dimanfaatkan oleh pengurus sumber manusia yang bertanggungjawab memilih tenaga kerja yang paling sesuai untuk berkhidmat di syarikat anda. 

 

Kolaboratif vs berdikari 

 

Generasi milenial lebih terbuka untuk bersosial dan bekerja secara berkumpulan. Demi mencapai matlamat utama, mereka meluangkan masa dan tenaga bersama ahli kumpulan untuk menyelesaikan sesebuah projek yang ditugaskan dalam jangka waktu tertentu, manakala Gen Z lebih selesa bekerja sendiri serta meletakkan fokus sepenuhnya kepada mencapai kejayaan diri sendiri.  

 

Sifat-sifat ini memperlihatkan bahawa golongan Gen Z sebenarnya sangat berdikari dan lebih terbuka untuk menjadi diri sendiri agar mampu mencapai kejayaan seperti yang diinginkan. Bagi Gen Z, percanggahan idea mungkin akan menjejaskan prestasi kerja mereka. Oleh itu, bekerja sendiri dianggap lebih memudahkan kerana ia tidak melibatkan pihak lain yang mempunyai corak pemikiran yang berbeza. 

 

Mendengar kata vs berani bersuara 

 

Generasi milenial mungkin lebih bersedia menurut arahan kerana sudah terbiasa dengan budaya kerja konvensional yang memerlukan mereka mematuhi segala peraturan yang dikeluarkan oleh pihak syarikat. Jika tidak, mereka bakal berdepan dengan amaran yang mungkin menggugat status pekerjaan mereka di syarikat berkenaan. Berbeza pula dengan Gen Z yang lebih berani menyuarakan pendapat dan hak mereka. 

 

Keadilan dan kesamarataan amat diutamakan dalam budaya kerja hari ini tanpa mengenal agama, bangsa, pangkat mahupun jantina. Rata-rata syarikat masa kini sudah mengadaptasi budaya kerja yang moden bahkan menggalakkan kakitangan di semua peringkat umur untuk turut sama berkongsi idea dan pendapat. Pendekatan ini dianggap berkesan untuk menambah baik kualiti perkhidmatan pekerja dan membawa syarikat ke tahap yang lebih berwawasan. 

 

Perbezaan Budaya Kerja Generasi Milenial dan Generasi Z

 

Waktu kerja tetap vs waktu kerja fleksibel 

 

Para pekerja milenial biasanya dikehendaki mematuhi waktu kerja yang tetap bermula dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Tamat sahaja waktu kerja, mereka tidak perlu lagi berdampingan dengan kertas kerja kerana tiada kemudahan seperti Internet mahupun telefon pintar sebagai alat komunikasi yang memudahkan proses kerja pada ketika itu. 

 

Bagi Gen Z yang lahir pada tahun 2000 dan tahun-tahun seterusnya, mereka sudah terdedah dengan penggunaan peranti seperti telefon pintar dan kemudahan Wi-fi. 

 

Sejak COVID-19 melanda negara, banyak syarikat mengambil langkah proaktif untuk melaksanakan norma kerja baharu yang fleksibel. Syarikat memberi kebebasan kepada pekerja untuk bekerja dari rumah mengikut kesesuaian waktu individu asalkan tugasan yang dipertanggungjawabkan boleh diselesaikan dalam waktu yang ditetapkan. 

 

Segala permasalahan berkaitan kerja boleh diselesaikan dengan mudah dan cepat menerusi khidmat pesanan ringkas WhatsApp, e-mel atau panggilan video menggunakan aplikasi dalam talian seperti Zoom. 

 

Perkembangan kerjaya vs gaji lumayan 

 

Budaya kerja generasi milenial banyak tertumpu kepada peningkatan prestasi. Tanpa pencapaian yang baik, mereka beranggapan bahawa tidak akan mendapat ganjaran dan pengiktirafan daripada pihak pengurusan syarikat seperti kenaikan gaji atau kenaikan pangkat. Oleh sebab itu, ramai pekerja golongan milenial didapati berusaha keras dan sanggup bermula dari bawah demi membina karier yang dapat menjamin masa hadapan yang cerah. 

 

Bagi Gen Z pula, mereka lebih ‘memilih’ kerana mengimpikan pekerjaan yang dibayar setimpal dengan tahap kelulusan. Mereka lebih tertarik dengan pekerjaan yang menawarkan gaji yang tinggi. Faktor ini mungkin didorong oleh masalah kewangan yang dilihat membebani ibu bapa mereka. Mereka biasanya tidak membuat pilihan untuk bekerja dari bawah dan dibayar dengan gaji permulaan yang rendah. 

 

Justeru, ramai anak muda Gen Z memilih untuk membangunkan karier sendiri seperti membuka perniagaan sendiri kerana ia dikatakan dapat menjamin pendapatan yang lebih lumayan berbanding bekerja dengan majikan. 

 

 

Untuk pelbagai maklumat terkini tentang pengurusan modal insan, kunjungi laman Artikel kami. 

 

Tawaran khas buat ahli Unifi Business Club (UBC): Tingkatkan produktiviti dan kemahiran kakitangan anda melalui AirAsia Academy

 

Community Discussion

0 comments

Events

Mark your calendar

Join our events to gain in-person guidance and expert advice.

Find out more

Customer Stories

Hear from our customers

See what other businesses that have tried, tested and loved UBC have to say.

Go there