Article

Kepimpinan dalam Perniagaan: 5 Ciri Utama yang Anda Perlu Ada

Pengurusan
Sumber Manusia

13 Feb 2023 • 2 min read

Macam mana nak kukuhkan syarikat kalau tak boleh jadi ketua yang baik? Tanpa kepimpinan yang berkualiti, perniagaan anda tidak mungkin mampu pergi lebih jauh.

 

Banyak tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul dalam menguruskan perniagaan. Cabaran demi cabaran yang harus ditempuhi menuntut kebijaksanaan dan sifat kepimpinan yang hebat.

 

Sebagai ketua syarikat, pekerja memandang tinggi kredibiliti anda. Gerak-geri anda sebagai kapten yang mengemudi perjalanan perniagaan akan sentiasa diperhatikan dan dinilai dari segenap sudut. 

 

Keperibadian sebagai seorang pemimpin tidak boleh dibentuk dalam masa sehari dua. Pengalaman dan perilaku yang sesuai diperlukan untuk anda menguasai nilai-nilai kepimpinan. Tanpa kewibawaan yang tinggi, perniagaan yang diterajui nescaya menemui kegagalan. 

 

Visi dan misi yang jelas 

 

Bagi mendapatkan kepercayaan staf, anda harus memperjelaskan matlamat utama syarikat bagi menentukan hala tuju, wawasan serta strategi perniagaan untuk jangka masa panjang. 

 

Pastikan semua pekerja faham skop tugasan mereka serta mampu bekerjasama untuk mencapai matlamat dan meraih kejayaan. 

 

Contohnya, anda mahu mencapai jualan RM1 juta dalam masa enam bulan. Pastikan kakitangan komited dan tahu tanggungjawab mereka agar matlamat tersebut mampu dicapai dalam jangka waktu yang telah ditetapkan. 

 

Rasa tanggungjawab

 

Inserting image... 

Seorang pemimpin hendaklah menunaikan tanggungjawab dengan sebaik mungkin. 

 

Utamakan perkara mustahak terlebih dahulu supaya anda mempunyai masa yang cukup untuk menyelesaikan masalah dan mengelakkan daripada membuat keputusan yang kurang tepat. 

 

Sifat bertanggungjawab akan menjadikan anda lebih berhati-hati dalam mengambil sebarang tindakan kerana ia melibatkan masa depan perniagaan serta kebajikan kakitangan. 

 

Pendengar yang baik 

 

Tidak semua pemimpin mampu menjadi pendengar yang baik dan boleh menerima setiap pendapat atau buah fikiran yang diajukan oleh staf mereka dengan hati terbuka. 

 

Sebaiknya, luangkan masa bersama staf untuk mendapatkan idea atau perspektif baru yang mungkin dapat membantu menyelesaikan masalah syarikat anda. Di samping itu, pertukaran idea dapat menggalakkan perkongsian pengetahuan dalam kalangan kakitangan. 

 

Sekiranya masih ada perkara yang berbangkit, pilihlah untuk berbincang. Hubungan baik yang terjalin di antara majikan dan pekerja mampu menghasilkan mutu kerja yang cemerlang sekali gus meningkatkan prestasi syarikat.

 

Mahir berkomunikasi